Met een AED worden levens gered

Het levensreddende belang van een AED

In dit blog geven we u meer informatie over de AED en waarom het aanschaffen van een AED een belangrijke keuze is.

AED staat voor Automatische Externe Defibrillator. Het is een draagbaar apparaat wat het normale hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand door middel van een gecontroleerde elektrische schok. Bij een hartstilstand stopt het hart met kloppen en pompt het geen bloed meer rond. Daardoor krijgen de organen geen bloed en dus ook geen zuurstof.

Een hartstilstand is zeer levensbedreigend. Volgens de Hartstichting krijgen circa 17.000 mensen per jaar een hartstilstand buiten het ziekenhuis. In 70% van de gevallen bij een hartstilstand is een hartinfarct de oorzaak. Bij een hartinfarct (hartaanval) raakt een kransslagader van het hart onverwachts verstopt. Een duidelijk signaal is een drukkende pijn op de borst die verder kan uitstralen naar de rest van het lichaam.

Waarom kiezen voor een AED?

De overlevingskans is het grootst als het slachtoffer binnen 6 minuten wordt gereanimeerd en een AED wordt aangesloten. Na 4 tot 6 minuten raken hersencellen al onherstelbaar beschadigd en daarna lopen ook andere organen schade op. De overlevingskans daalt met 10% per minuut zonder de juiste hulpverlening. Het alleen geven van borstcompressies is niet genoeg om het hart te ‘resetten’ en hulpdiensten kunnen niet altijd binnen 6 minuten ter plaatse zijn.

Om de overlevingskans te vergroten is het gebruik van een AED noodzakelijk. De AED zorgt voor een elektrische schok waardoor het normale hartritme weer op gang kan komen. Het bedienen van de AED is gebruiksvriendelijk, zodat men zonder medische kennis of achtergrond eenvoudig hulp kan verlenen bij een reanimatie.

Hoe werkt een AED?

Een AED werkt automatisch en geeft de hulpverlener duidelijke instructies wat er moet gebeuren tijdens de reanimatie. Dit kan zowel gesproken als visueel.Wanneer de elektroden zijn aangebracht op het slachtoffer, analyseert de AED het hartritme en geeft vervolgens instructies aan de hulpverlener. Wanneer er onvoldoende elektrische activiteit aanwezig is in het lichaam, zullen er door de AED instructies worden gegeven om te starten met reanimeren en borstcompressies uit te voeren. Dit zorgt ervoor dat er bloed in en uit het hart wordt gepompt en hierdoor neemt de elektrische activiteit weer toe. Hierna kan er vaak alsnog een schok worden toegediend.

Blijf dus reanimeren totdat er professionele hulpverleners zijn gearriveerd. De AED zal tijdens de reanimatie het hartritme blijven analyseren en daarop instructies geven. Er wordt nooit een schokopdracht gegeven door een AED als het hart echt stil staat of als iemand bewusteloos is, maar het hart goed functioneert.

Soorten AED’s

Wanneer iedere seconde telt moet de hulpverlener snel kunnen handelen. Zo zijn er halfautomatische- en volautomatische AED’s verkrijgbaar. Bij halfautomatische AED’s drukt de de hulpverlener zelf de schokknop in en bij een volautomatische AED wordt de elektrische schok automatisch afgegeven.

Er zijn ook AED’s verkrijgbaar met een duidelijk LCD scherm. Door de combinatie van gesproken en visuele instructies kan de hulpverlener sneller reageren en handelen. Hierdoor krijgt de hulpverlener meer vertrouwen voor een optimale reanimatie. Het scherm is ook erg handig bij veel extra omgevingsgeluid of als iemand slechthorend is. Zo kan er altijd hulp verleend worden met een AED.

Veel gestelde vragen

Kan iedereen een AED bedienen?

Iedereen mag en kan een AED gebruiken. et is echter wel aanbevolen om de basis van het reanimeren en een AED te kennen. Wanneer iedere seconde telt, moet diegene wel het vertrouwen hebben als de AED gebruikt moet worden.

Bestaan er ook AED’s voor kinderen?

Een AED kan ingezet worden bij kinderen vanaf 8 jaar of bij een gewicht vanaf 25 kg. Er bestaan speciale kinderelektroden waardoor de schok van 150 Joule wordt gereduceerd tot 50 Joule. Raadzaam om toe voegen aan de AED voor op scholen, kinderdagverblijven, zwembaden, sportcomplexen etc.

Is onderhoud aan de AED nodig?

Het is raadzaam om uw AED periodiek te laten controleren, zo wordt de juiste werking van de AED gewaarborgd. Tijdens zo’n controle voeren onze controleurs een optische controle uit. De batterij en elektroden worden gecontroleerd op de vervaldatum, beschadigingen en andere onregelmatigheden en er wordt een zelftest uitgevoerd.

Is de AED buiten te plaatsen?

Het is mogelijk om de AED buiten op te hangen. Er bestaan speciale buitenkasten tegen extreme weersinvloeden, waarbij de AED makkelijk in het zicht op te hangen is met een duidelijke aanduiding. Zo is de AED 24 uur per dag en 7 dagen per week beschikbaar. Houdt er rekening mee dat de AED regelmatiger gecontroleerd moet worden wanneer deze buiten hangt en plaats deze niet in de volle zon. Laat u goed informeren voordat u een AED kast gaat aanschaffen. De universele kasten zijn namelijk niet geschikt voor buiten. Neem contact op voor meer informatie.

Waar vind ik een AED?

In Nederland worden steeds meer AED’s ook in het openbaar geplaatst, zoals onder andere bij het gemeentehuis, supermarkten, scholen, sportcentra, politiebureaus, grote kantoren en en bij particulieren aan huis.

Handig om te weten: Harstlag.nu is het reanimatie oproepsysteem van Nederland. HartslagNu roept automatisch burgerhulpverleners op in de buurt van een slachtoffer. Dit zijn mensen die kunnen reanimeren en zijn aangemeld bij het oproepsysteem. In het bericht dat de burgerhulpverleners ontvangen staat de locatie van het slachtoffer en of je direct naar het slachtoffer gaat of eerst een AED ophaalt.

Voordelen van een AED

Snel kunnen handelen door duidelijke aanwijzingen
Gebruiksvriendelijk en eenvoudig in gebruik
Compact en makkelijk te dragen
Iedereen mag een AED bedienen
Betrouwbaar en veilig
Slim apparaat met analyse- en zelftestfunctie
Verhoogt de overlevingskans van het slachtoffer

Meer informatie nodig? Neem contact met ons op

Een AED kan vele levens redden. De aanschaf van de AED is een dus belangrijke investering. We raden u aan om een bewuste keuze te maken, ook voor onderhoud van de AED. Kies dus voor gebruiksvriendelijkheid en kwaliteit voor een optimale hulpverlening.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie over de aanschaf van een AED? Neem contact op met het team van ESE International. We zijn elke werkdag bereikbaar van 08:00 uur – 17:00 uur via telefoonnummer: 040-2553700. Ook kunt de chatfunctie gebruiken op onze website. Wanneer u het contactformulier gebruikt, nemen wij vervolgens zo spoedig mogelijk contact met u op. Wilt u een AED kopen? Bekijk dan ons ruime assortiment professionele AED’s in onze webshop.

Wij delen regelmatig nieuws- en blogberichten op onze website. Wilt u op de hoogte blijven? Volg ons ook op Social Media of schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Overig nieuws

Snel en veilig evacueren met een vluchtladder

Snel en veilig evacueren met een vluchtladder

Bij brand in een woning of gebouw moet u snel en veilig kunnen vluchten. De...

De voordelen van een megafoon

De voordelen van een megafoon

Goed verstaanbaar zijn voor een grote groep mensen? Dan is de megafoon een uitstekende oplossing!...

Waarom traumazwachtels onmisbaar zijn

Waarom traumazwachtels onmisbaar zijn

Een levensreddend verbandmiddel Een traumazwachtel is een wonddrukverband dat snel en gemakkelijk aangelegd kan worden...