Ogen spoelen noodplan

Oog spoelen, wat moet je wel en niet doen? Je leest het hier.

Onze ogen zijn kwetsbaar. Op een plek waar gewerkt wordt met hout, metaal of schadelijke stoffen is het daarom raadzaam om alert te zijn en de ogen goed te beschermen tegen rondvliegende deeltjes. Komen er toch (schadelijke) deeltjes in het oog, dan is het zaak om zo snel mogelijk je oog te spoelen om blijvend letsel te voorkomen. Een goede voorbereiding is hierbij het halve werk. In deze blog leggen we daarom uitgebreid uit hoe je je oog kunt spoelen na een calamiteit. Wat moet je doen en wat kun je beter laten?

Waarom een oog spoelen?

Een oog spoelen lijkt misschien vervelend of eng. Toch is het uitermate belangrijk om je ogen goed te spoelen wanneer er iets in is gekomen. Ogen kunnen namelijk snel geïrriteerd of zelfs beschadigd raken. Komt een oog in aanraking met kleine deeltjes, dan kan dit blijvend letsel veroorzaken. De deeltjes kunnen vast blijven zitten en het hoornvlies irriteren of beschadigen. Ben je vaak in een omgeving met stof, vuil of chemische stoffen, dan is het verstandig om altijd een oogspoelmiddel bij de hand te hebben. Hiermee kunnen de schadelijke deeltjes eenvoudig uit het oog worden gespoeld.

Ogen spoelen met kraanwater, wel of niet doen?

Waarschijnlijk vraag je je af of je een oog niet gewoon kunt spoelen met kraanwater. Dat kan, maar dit is vaak niet voldoende. De kans op infectie van het oog blijft aanwezig. Dat komt omdat kraanwater niet steriel is. Bacteriën en virussen kunnen dus in het oog achterblijven wanneer je het alleen met kraanwater spoelt. Een oogspoeling bestaat uit een steriele sodium chloride die de kans op infecties kleiner maakt en bovendien mild is voor de ogen.

Ogen spoelen, hoe doe je dat?

Het spoelen van een oog kun je dus het beste doen met een oogspoeling (ook wel oogdouche genoemd). Maar hoe werkt dat precies? Hoe spoel je met een oogspoeling als je bijvoorbeeld een bijtende stof in je oog hebt gekregen? En hoe lang moet je dan spoelen?

Een oogspoelmiddel is gebruiksvriendelijk en brengt geen schade aan de ogen aan. Het enige dat je hoeft te doen is de spoelfles te openen, je hoofd achterover te houden en de fles met de opening op of boven het oog te houden en te spoelen. De meeste oogspoelflessen hebben een handig oogbadje dat precies op het oog past. Afhankelijk van de deeltjes waarmee je oog in aanraking is gekomen, kun je een standaard oogspoeling met steriele sodium chloride gebruiken of een pH-neutrale oogspoeling. Hoe lang je moet spoelen is afhankelijk van het soort oogspoeling.

Ogen spoelen noodplan

Vreemde voorwerpen uit het oog spoelen

Zijn er vreemde voorwerpen zoals vuil, stof of metaal- of houtsplinters in je oog gekomen? Spoel het oog dan met een standaard oogspoeling. Spoel 5 minuten lang met een zachte, gelijkmatige straal totdat de voorwerpen verwijderd zijn.

Zuren uit het oog spoelen

Bij zuren in het oog is het belangrijk dat het oog eerst geneutraliseerd wordt. Gebruik hiervoor een pH-neutrale oogspoeling en spoel het oog ongeveer 2 minuten. Het is aan te raden om daarna door te blijven spoelen met een standaard oogspoelmiddel tot je bij een arts bent.

Alkaliën uit het oog spoelen

Wanneer je oog in aanraking is geweest met Alkaliën geldt hetzelfde als bij zuren: neutraliseren. Spoel je ogen 2 minuten lang met een pH-neutrale oogspoeling en gebruik vervolgens een standaard oogspoeling tot je medisch wordt behandeld.

Chemicaliën uit het oog spoelen

Wil je chemicaliën of andere bijtende stoffen uit het oog verwijderen, zoals oplosmiddelen of oliën? Gebruik dan een standaard oogspoeling en spoel net zolang tot het vervelende gevoel verdwijnt. Je doet er verstandig aan om het spoelen voort te zetten tot je behandeld kunt worden door een arts.

Oog spoelen met een oogspoeling? Denk hieraan

Een oogspoeling is een eerste hulpmiddel. Raadpleeg altijd een arts wanneer je ogen in aanraking komen met schadelijke deeltjes. Houd daarnaast rekening met het volgende:

  • Na opening van de fles is een oogspoeling niet meer steriel
  • Bewaar een oogspoelmiddel in een omgeving met een temperatuur tussen de 5°C en 25°C
  • Gebruik een oogspoelfles nooit een tweede keer
  • Let op de houdbaarheidsdatum
  • Zorg dat een oogspoeling eenvoudig te bereiken is

Voorkom blijvende schade aan de ogen, gebruik oogspoeling!

Het mag duidelijk zijn: met een goede oogspoeling voorkom je blijvende schade aan je ogen. Het is dus raadzaam om op risicovolle plekken een oogspoelfles binnen handbereik te hebben. Sterker nog, in bedrijven waar gewerkt wordt met gevaarlijke stoffen is een oogdouche zelfs verplicht. Ben jij op zoek naar kwalitatieve oogdouches? ESE International levert oogspoelingen van gerenommeerde merken, zoals Plum, Cederroth en Barikos.

Bekijk ons assortiment oogdouches

Meer weten? Neem contact op

Heb je nog vragen over het spoelen van ogen of over het gebruik van oogdouches? Neem dan gerust contact met ons op. De professionals van ESE International staan voor je klaar en geven je graag maatwerkadvies over de aanschaf van oogspoeling voor jouw branche. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie.