Inhoud ehbo koffer

Dit is de inhoud van een EHBO doos + gratis checklist!

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: een goed gevulde EHBO doos is onmisbaar op de werkvloer. Een EHBO doos die compleet en up-to-date is kan het verschil maken tijdens het verlenen van eerste hulp. Maar hoe weet je nou precies of jouw verbanddoos de juiste hulpmiddelen bevat? Er zijn bepaalde richtlijnen voor de inhoud van een EHBO doos. Hieronder gaan we dieper in op die richtlijnen. Daarnaast vind je een gratis checklist, zodat je precies weet wat er in jouw EHBO koffer moet zitten.

EHBO koffer met Oranje Kruis inhoud

Wat zit er in een EHBO koffer? Dit is onze EHBO koffer inhoud

Misgrijpen tijdens het verlenen van eerste hulp na een calamiteit is natuurlijk het laatste dat je wilt. Daarom heeft het Oranje Kruis, een

onafhankelijke stichting op het gebied van eerstehulpverlening, richtlijnen opgesteld voor de inhoud van een EHBO koffer. Met een EHBO koffer die voldoet aan deze richtlijnen, heb je altijd de juiste hulpmiddelen voorhanden. De meest gangbare EHBO koffer uit ons assortiment voldoet aan de officiële richtlijnen van het Oranje Kruis 2016. De inhoudslijst vind je hieronder.

 • Allesknipper

Een allesknipper is een absolute must in elke EHBO koffer of verbanddoos. Met deze multifunctionele schaar knip je niet alleen verband en pleisters op maat, maar kun je ook kleding openknippen om wonden bloot te leggen. Een allesknipper heeft geen scherpe punten, zodat deze veilig is voor zowel slachtoffer als hulpverlener.

 • Elastisch hydrofiel

Een elastisch hydrofiel verband is een strook textiel op een rol. Het verband is zeer rekbaar en neemt vocht op. Hierdoor is het geschikt voor het aanleggen van dekverband bij verschillende verwondingen.

 • Nitril handschoenen

Bij het verlenen van eerste hulp is hygiëne uiterst belangrijk. Met een paar nitril handschoenen waarborg je je eigen hygiëne en die van het slachtoffer. Het voordeel van nitril is dat het een sterke stof is die zich perfect naar de hand vormt. Het materiaal is bovendien allergievrij.

 • Non woven hechtstrips

Non woven hechtstrips zijn smalle strookjes kleefpleister. De hechtstrips worden als hechtmateriaal gebruikt bij kleine, rechte wondjes die niet veel bloeden.

 • Ideaal windsel

Voor het aanleggen van een drukverband bevat onze EHBO doos een ideaal windsel. Dit verbandmiddel is gemaakt van 100% katoen en geeft steun, zodat het druk kan uitoefenen op de plaats van de verwonding of bij een kneuzing of verstuiking.

 • Hechtpleister

Een hechtpleister is een plakkende strip die gebruikt wordt om kleine wonden te verbinden. De pleister houdt de randen van kleine, rechte wondjes of sneetjes bijeen en kan daardoor het genezingsproces versnellen.

 • Safe Kiss beademingsdoekje

Soms moet er bij het verlenen van eerste hulp mond-op-mondbeademing worden toegepast. Om risico’s voor de hulpverlener te beperken zit er een Safe Kiss beademingsdoekje in de EHBO doos. Dit doekje wordt over de mond van het slachtoffer geplaatst om de kans op overdracht van ziekteverwekkers te verkleinen.

 • Reinigingsalcohol

Reinigingsalcohol, ook wel desinfectant genoemd, wordt gebruikt om de huid rondom schaaf- of snijwonden te ontsmetten. Daarnaast is de alcohol geschikt om EHBO materialen, zoals pincetten, te ontsmetten voor gebruik.

 • Splinterpincet RVS

Een splinterpincet is een pincet met spitse punten. De spitse vorm maakt de pincet geschikt voor het eenvoudig verwijderen van splinters uit de huid.

 • Reddingsdeken goud/zilver

Een reddingsdeken is een deken van aluminium, met een goudkleurige en zilverkleurige kant. De deken wordt tijdens reddingsacties gebruikt om een slachtoffer op temperatuur te houden. Is er kans op oververhitting? Dan wordt de deken met de zilverkleurige kant naar buiten gedragen. Bij kans op onderkoeling wordt de deken met de goudkleurige kant naar buiten gedragen.

 • Snelverband gerold

Om wonden snel en gemakkelijk af te dekken, vind je in onze EHBO koffer snelverband. Dit is een steriel verbandmiddel, gemaakt van elastisch materiaal. Het hulpmiddel bestaat uit een wondkussen en gaas en heeft aan beide zijden hydrofiele zwachtels.

 • Gaaskompres steriel

Een steriel gaaskompres is een doekje van gaas dat gebruikt wordt om droge of natte wonden schoon te houden en af te dekken. Het gaaskompres komt steriel uit de verpakking en is vochtopnemend, waardoor het genezingsproces versneld wordt.

 • Niet-verklevend wondkompres

Is er sprake van schaaf- of brandwonden? Dan kun je het beste een niet-verklevend wondkompres gebruiken om de wond hygiënisch af te dekken. Een niet-verklevend wondkompress is voorzien van een dunne laag gel die beschadigingen aan de huid voorkomt.

 • Verbanddoek A steriel

Een steriele verbanddoek kenmerkt zich door de sterk absorberende eigenschappen. De verbanddoek bestaat uit meerdere lagen die absorberend werken of hechting van de doek aan de wond tegengaan. Het formaat van een verbanddoek A zorgt ervoor dat het product geschikt is voor het afdekken van grote wonden.

 • Vingerbobs wit à 5 stuks

Vingerbobs zijn katoenen, elastische verbanden die perfect om de vinger passen. De vingerverbanden fixeren pleisters die op de vingers zijn aangebracht en hebben tevens een beschermende werking.

 • Wondpleisters textiel

Ook wondpleisters van textiel behoren tot de inhoud van een EHBO doos. Deze luchtdoorlatende pleisters hebben in het midden een gaasje en samengeperste watten. De pleisters zijn ideaal voor het afdekken van kleine verwondingen die niet hevig bloeden.

 • Handelingen Eerste Hulp

Wat hoort er, naast de juiste verbandmiddelen, nog meer in een EHBO doos? Instructies, uiteraard. Daarom vind je bij de inhoud van je EHBO koffer een ‘Handelingen Eerste Hulp blad’. Op dit blad staat precies uitgelegd wat je moet doen bij welke verwonding.

Is er een verplichte inhoud voor een EHBO koffer?

Er bestaat geen verplichte inhoud van een EHBO koffer of verbanddoos. Om er zeker van te zijn dat je de juiste hulp kunt verlenen aan je medewerkers, bezoekers of klanten is het raadzaam om een EHBO koffer aan te schaffen die voldoet aan de richtlijnen van het Oranje Kruis. Houd er rekening mee dat het voor bedrijven wel verplicht is om een EHBO doos te hebben.

Checklist/inhoudslijst EHBO koffer

Wil jij weten of jouw EHBO koffer of verbanddoos voldoet aan de richtlijnen? Download hier onze gratis checklist:

Checklist EHBO koffer Oranje Kruis (richtlijnen 2021)

ESE International_EHBO koffer checklist richtlijnen 2021 voorbeeld

Laat je inhoud controleren en aanvullen!

De inhoud van je verbandtrommel moet niet alleen compleet, maar ook up-to-date zijn. Sommige verbandmiddelen hebben een uiterste houdbaarheidsdatum. Dit geldt met name voor producten die steriel verpakt zijn. Wanneer de houdbaarheidsdatum verstreken is, kunnen deze materialen hun werking verliezen. Het is dus uiterst belangrijk om de inhoud van de EHBO doos regelmatig te controleren.

De controle en het onderhoud van je verbandtrommel of EHBO doos kun je overlaten aan de professionals van ESE International. Zij kunnen de doos periodiek controleren, reinigen en aanvullen. Zo weet je zeker dat je EHBO koffer altijd gebruiksklaar is. Neem daarvoor gerust contact met ons op of neem een kijkje in onze webshop.