Wat is een AED

Wat is een AED? Alles wat je moet weten

Een Automatische Externe Defibrillator (AED) is een belangrijk hulpmiddel bij een hartstilstand. In dit artikel lees je wat een AED is, hoe deze werkt en meer.

Wat is een AED?

AED staat voor Automatische Externe Defibrillator. Het is een draagbaar apparaat dat door middel van een gecontroleerde elektrische schok een hartritme kan herstellen. Een AED wordt voornamelijk gebruikt bij het reanimeren tijdens een hartstilstand. Daarbij heb je twee soorten AED’s: volautomatische en halfautomatische AED’s.

Soorten AED’s

Je hebt twee hoofdsoorten AED’s:

  • Halfautomatische AED: je moet zelf op de knop drukken om de schok toe te dienen.
  • Volautomatische AED: het apparaat dient de schok automatisch toe als dat nodig is.

Daarnaast hebben de verschillende merken en typen AED’s andere functies. Vrijwel alle AED’s beschikken over gesproken instructies. Daarnaast heb je ook AED’s met een lcd-scherm waarop je visueel instructies krijgt.

Naast de normale AED’s heb je ook training AED’s. Deze worden voornamelijk gebruikt door BHV en EHBO-opleiders tijdens trainingen. De werking van training AED’s is hetzelfde, echter ze geven geen schok.

Hoe werkt een AED?

De werking van een AED bestaat uit 3 hoofdfuncties:

  • Instructies geven: bij het aanzetten van een AED zal deze direct beginnen met gesproken instructies te geven. Sommige AED’s geven ook visuele instructies. Tijdens het gehele reanimatieproces zal de AED-instructies blijven geven aan de hulpverlener.
  • Hartritme analyseren: na het aansluiten van de elektroden monitort de AED continue het hartritme van een slachtoffer. Daarbij geeft hij je bijpassende instructies.
  • Schok toedienen: als een AED tijdens het analyseren onvoldoende elektrische activiteit in het lichaam constateert. Dient deze een gecontroleerde stroomschok toe aan het slachtoffer of hij instrueert de hulpverlener om een schok toe te dienen.

Een AED gebruiken, zo doe je dat!

Het gebruiken van een AED is eenvoudig. De AED geeft je namelijk duidelijke instructies wat je moet doen. Afhankelijk van de soort AED krijg je zowel gesproken als visuele instructies. Een AED gebruik je als volgt:

  • Schakel hulpdiensten in: bel 112 en schakel de hulpdiensten in. Indien mogelijk laat je dit iemand anders doen.
  • Stel de omgeving veilig: zorg voor een veilige omgeving rondom het slachtoffer.
  • Maak borstkas vrij: verwijder alle kleding rondom de borstkas en zorg dat deze droog is.
  • AED aanzetten: zet de AED aan door middel van de “aan-knop” in te drukken of het deksel te openen.
  • Instructies opvolgen: de AED zal direct beginnen met het geven van instructies. Volg deze nauwkeurig op!
  • Elektroden plakken: plak de elektroden op het ontblote bovenlichaam van het slachtoffer. De plakinstructies zijn aangegeven op de elektroden. Je plakt 1 elektrode net onder het sleutelbeen op de rechter borst en 1 elektrode net onder de linkerborst op de ribbenkast.
  • Analyse opvolgen: aan de hand van de elektroden gaat de AED analyseren of een schok nodig is of niet. Raak het slachtoffer niet aan. Na de analyse zal de AED direct instructies geven, deze instructies bestaan uit het toedienen van een schok of het beginnen (of vervolgen) van de reanimatie.
    • Reanimeren: geeft de AED aan dat je moet reanimeren? Volg dan de reanimatie-instructies op. Dit doe je door 30 borstcompressies af te wisselen met 2 maal beademen. Blijf dit herhalen tot hulpdiensten arriveren.
    • Schok toedienen: een volautomatische AED zal aangeven dat deze zelf een schok gaat toedienen, raak het slachtoffer niet aan! Een halfautomatische AED zal aangeven dat je door middel van de schok knop een schok toe moet dienen. De AED zal hierna weer instructies geven.

Blijf dus altijd reanimeren totdat er professionele hulpverleners zijn gearriveerd. De AED zal tijdens de reanimatie het hartritme blijven analyseren en daarop instructies geven. Er wordt nooit een schokopdracht gegeven door een AED als het hart echt stil staat of als iemand bewusteloos is en het hart goed functioneert.

Veelgestelde vragen

Hieronder een aantal veelgestelde vragen over AED’s.

Mag iedereen een AED gebruiken?

Ja, volgens de wetgeving mag en kan iedereen een AED gebruiken. Het is raadzaam dat je bekend bent met de basis van reanimeren met en zonder AED. Dit vergroot namelijk je zelfvertrouwen tijdens een noodsituatie en daarnaast de overlevingskans van het slachtoffer.

Zijn er ook AED’s voor kinderen?

Ja, voor kinderen onder de 8 jaar en 25 kg zijn er speciale kinderelektroden. Deze elektroden bevestig je gewoon aan de normale AED. De kinderelektroden reduceren de schok van 150 joule naar 50 joule, dat is veiliger voor het kinderlichaam.

Voor kinderen boven de 8 jaar en 25 kg mogen de normale elektroden gebruikt worden. Het in bezit zijn van kinderelektroden wordt aangeraden als je bij bedrijven/instellingen werkt zoals scholen, kinderdagverblijven, speeltuinen, zwembaden en sportcomplexen.

Is onderhoud aan de AED verplicht?

Nee, je bent niet verplicht onderhoud aan je AED te plegen. Echter, het is wel raadzaam om je AED periodiek te laten controleren, zo wordt de juiste werking van de AED gewaarborgd. Tijdens een controle worden de batterijen en elektroden nagekeken. Daarnaast wordt de AED op beschadigingen gecontroleerd. Uiteindelijk wordt ook een zelftest van de AED uitgevoerd.

Wat houdt een AED-zelftest in?

Een zelftest van een AED is een automatische controle die de AED uitvoert om te controleren of het apparaat nog naar behoren werkt en klaar is voor gebruik. Afhankelijk van het type AED wordt tijdens een zelftest gecontroleerd of de batterijstatus goed is, elektroden aanwezig en niet verlopen zijn en worden de andere interne functies getest. De controles worden wekelijks of dagelijks door AED uitgevoerd. Daarnaast voeren sommige AED’s maandelijks een uitgebreidere test uit.

Kan je een AED buiten plaatsen?

Ja, mits je gebruik maakt van een speciale buitenkast. Deze kast beschermt de AED tegen weersinvloeden en maakt deze zichtbaar en toegankelijk. Let er wel op dat de AED bij buitengebruik vaker gecontroleerd moet worden, vooral bij temperatuurwisselingen. Gebruik geen universele kast als buitenbehuizing; deze zijn hier niet voor ontworpen. Wil je een AED buiten hangen? Laat je dan altijd goed informeren door je leverancier.

Waar vind ik een AED?

In Nederland hangen steeds meer AED’s in het openbaar. Vaak bij het gemeentehuis, supermarkten, scholen, sportcentra, politiebureaus, grote kantoren en bij particulieren aan huis. Veel van deze AED’s zijn geregistreerd in bij de organisatie HarslagNu.

Bekijk de dekkingskaart van HartslagNu voor een overzicht van AED’s bij je in de buurt.

Wanneer gebruik je een AED?

Een AED kan je altijd gebruiken als een slachtoffer bewusteloos is en je twijfelt of deze een normaal hartritme heeft. Een AED zal namelijk nooit een schok toedienen als dat niet nodig is. Is het slachtoffer aanspreekbaar, dan is het gebruik van een AED niet nodig.

Voordelen van een AED

  • Hieronder een aantal voordelen van een AED:
  • Verhoogt de overlevingskans van het slachtoffer
  • Verhoogt het snel kunnen handelen door duidelijke instructies
  • Geeft geen schok als dat niet nodig is
  • Gebruiksvriendelijk en eenvoudig in gebruik
  • Compact en makkelijk te dragen
  • Iedereen mag een AED bedienen
  • Betrouwbaar en veilig
  • Slim apparaat met analyse- en zelftestfunctie

Meer informatie of advies voor aankoop van een AED nodig? Neem contact met ons op!

Een AED kan vele levens redden. De aanschaf van de AED is een dus belangrijke investering. We raden je aan om een bewuste keuze te maken, ook voor onderhoud van de AED.

Heb je vragen of wil je meer informatie een AED kopen? Neem dan contact op met het team van ESE International via het telefoonnummer: 040-2553700, stuur een mail naar info@ese-int.nl of gebruik de chatfunctie op onze website.

Disclaimer:

Deze tekst is gecontroleerd door een EHBO-specialist. Het artikel is bedoeld voor informatieve doeleinden en vervangt geen professionele medische hulp. Bij verwondingen of twijfels, raadpleeg een gekwalificeerde BHV’er. Indien er sprake is van ernstige verwondingen, bel 112 of ga direct naar een dokter.