reddingsdeken goud

Reddingsdeken, wat is het en hoe gebruik je het?

Een reddingsdeken is een essentieel hulpmiddel in noodsituaties dat door eerste hulp diensten gebruikt wordt. Deze dunne, flexibele en lichtgewicht dekens zijn ontworpen om lichaamswarmte vast te houden of juist externe warmte te weren.

In dit artikel bespreken we wat een reddingsdeken is, hoe het werkt, en in welke situaties je het moet gebruiken.

Wat is een reddingsdeken?

Een reddingsdeken, ook wel bekend als een nooddeken, isolatiedeken of warmtedeken, is een dun deken gemaakt van reflecterend materiaal, vaak een soort metaalfolie zoals mylar. Deze dekens zijn ontworpen om warmte vast te houden of juist te reflecteren. Hierdoor zijn ze geschikt voor noodsituaties waar kans op oververhitting of onderkoeling van een slachtoffer mogelijk is.

Hoe werkt een reddingsdeken?

Een reddingsdeken werkt door het reflecteren van lichaamswarmte terug naar de persoon die het deken om zich heen heeft gewikkeld. Dit helpt om onderkoeling te voorkomen in koude omstandigheden door het minimaliseren van het warmteverlies.

Aan de andere kant kan je het de deken ook gebruiken om te beschermen tegen hitte door zonnestralen of vuur te reflecteren.

In welke situaties gebruik je een reddingsdeken?

Reddingsdekens worden gebruikt in verschillende noodsituaties:

Voorkomen onderkoeling: Bij blootstelling aan koude temperaturen kan een reddingsdeken helpen om de lichaamstemperatuur te behouden.

Shockpreventie: Mensen in shock verliezen vaak snel lichaamswarmte; een reddingsdeken kan het verlies van warmte beperken.

Bescherming oververhitting: In hete omgevingen kan het deken helpen gebruikers te beschermen tegen zonnestraling. Dit door de zonnestralen te reflecteren.

Noodhulp bij ongevallen: Bij verkeersongevallen of andere noodgevallen worden reddingsdekens vaak gebruikt door eerstehulpverleners om slachtoffers warm te houden totdat verdere hulp arriveert.

Welke kant van het reddingsdeken moet ik gebruiken?

Een reddingsdeken heeft twee zijden, ze hebben een gouden en zilveren zijde. Deze hebben allebei een andere functie:

Zilveren kant naar binnen (goudkleurige kant naar buiten): Dit is om warmte vast te houden. Gebruik deze zijde wanneer je lichaamstemperatuur wilt behouden in koude omstandigheden om zo onderkoeling tegen te gaan.

Goudkleurige kant naar binnen (zilveren kant naar buiten): Dit is om warmte te reflecteren en het lichaam koel te houden. Gebruik deze zijde in warme omgevingen om te beschermen tegen oververhitting van het slachtoffer.

Uiteindelijk heb je een mooi ezelsbruggetje om te herkennen waarvoor een isolatiedeken gebruikt wordt: “Zie je goud, dan is het slachtoffer koud?”. De hulpverlener ziet namelijk goud, dit betekent dat de zilveren kant naar binnen zit.

Hoe gebruik ik een reddingsdeken?

Het correct gebruik van een reddingsdeken is zeer eenvoudig:

  • Haal de reddingsdeken uit de verpakking en vouw deze volledig uit.
  • Bedek de persoon volledig met het deken, zorg ervoor dat het deken strak maar comfortabel om het lichaam gewikkeld is.
  • Zorg dat de randen van de deken goed aansluiten zodat er geen warmte kan ontsnappen in koude omstandigheden, of zodat de zonnestralen worden gereflecteerd in warme omstandigheden.
  • Gebruik tape of klemmen indien nodig om de deken op zijn plaats te houden, vooral in winderige omstandigheden.

Door deze stappen te volgen, kun je effectief gebruik maken van een reddingsdeken om iemand te beschermen tegen extreme temperaturen.

Disclaimer:
Deze tekst is gecontroleerd door een EHBO specialist. Verder is dit artikel is bedoeld voor informatieve doeleinden en vervangt geen professionele medische hulp. Bij ernstige verwondingen of twijfels, raadpleeg een gekwalificeerde BHV’er. Indien er sprake is van ernstige verwondingen, bel 112 of ga direct naar de dokter.