Processierups uitslag

Eikenprocessierups uitslag wat te doen? Je leest het hier!

De eikenprocessierups is al een tijdje aan een flinke opmars bezig in Nederland en inmiddels weet bijna iedereen dat de haren van dit kleine beestje voor behoorlijk wat overlast kunnen zorgen. Denk aan oogklachten en huiduitslag. Het is dus belangrijk om contact met deze brandharen te vermijden. Is de huid toch in aanraking gekomen met de processierups en krijg je uitslag, dan wil je natuurlijk zo snel mogelijk een oplossing. Maar wat kun je eigenlijk doen bij eikenprocessierups uitslag? ESE International legt uit.

Wat is en doet de processierups?Processierups

De processierups is de larve van een nachtvlinder. Deze larve nestelt zich in de lente- en zomermaanden in eikenbomen. Oorspronkelijk komt de eikenprocessierups uit Zuid-Europa, maar de laatste jaren duikt de rups steeds vaker op in Midden- en Noord-Europa. De rupsen zijn gemakkelijk te herkennen omdat ze groepsgewijs (in processie) op zoek gaan naar voedsel. De nesten, die eruitzien als witte draderige spinsels, zitten zowel aan de voet van eikenbomen als aan de stam en de takken.

Brandharen

Processierupsen brandharen

Op het eerste gezicht lijkt de eikenprocessierups een vrij onschuldig insect. De duizenden brandharen die de processierups op zijn rug draagt kunnen echter veel klachten veroorzaken. De haren zijn microscopisch klein, pijlvormig en scheiden een lichaamsvreemd eiwit uit, waardoor ze een risico vormen voor de gezondheid van mens en dier. Vooral in de maanden mei, juni en juli is het oppassen geblazen. De brandharen worden dan door de rups afgeschoten en vliegen letterlijk door de lucht.

Veelvoorkomende klachten door eikenprocessierupsen

Is de huid in aanraking gekomen met de brandharen van de eikenprocessierups, dan kunnen symptomen optreden zoals bultjes en roodheid. Deze processierups uitslag treedt vaak op aan de binnenkant van de armen, maar ook de hals, borst en rug blijven niet altijd bespaard. Andere veelvoorkomende klachten door eikenprocessierupsen zijn:

  • Jeuk
  • Gezwollen ogen
  • Kortademigheid
  • Hoesten
  • Duizeligheid
  • Braken
  • Koorts

Hoe voorkom je klachten door de processierups?

We zeggen het wel vaker: voorkomen is beter dan genezen. Om eikenprocessierups uitslag en andere klachten te voorkomen is het noodzakelijk dat je contact met de processierups vermijdt. Blijf uit de buurt van eikenbomen die besmet zijn. Lukt dat niet, draag dan bedekkende kleding en was de kleding bij thuiskomst op 60 graden. Houd ramen en deuren gesloten als je in een gebied woont met veel eikenbomen en hang geen was buiten.

Zie je een besmette boom? Ga dan niet zelf aan de slag, maar schakel de gemeente of een erkend bedrijf in om het nest te verwijderen.

Eikenprocessierups en allergie

Wanneer je vaker in aanraking komt met de eikenprocessierups kun je een allergie ontwikkelen. Deze allergie kan zich uiten in heftige symptomen zoals een opgezwollen mond, dikke ogen en acute benauwdheid. Het is daarom uitermate belangrijk om zoveel mogelijk uit de buurt te blijven van bosrijke gebieden waar de processierups is gespot.

Wat te doen als je klachten hebt?

Ben je onverhoopt toch in aanraking gekomen met de processierups en heb je uitslag of andere klachten? Dan is er gelukkig veel dat je zelf kunt doen om de symptomen te verminderen. Het belangrijkste is om NIET te krabben. Krabben verergert de klachten en kan zelfs infecties veroorzaken.

Het is raadzaam om de brandhaartjes te verwijderen door de aangedane huid te strippen met ducttape of een ander sterk plakband. Spoel de huid daarna goed af met stromend water en gebruik een verkoelende gel of crème. Meestal verdwijnt de processierups uitslag vanzelf binnen twee weken. Houden de klachten aan of worden ze erger? Krijg je bijvoorbeeld ademhalingsproblemen of een dikke mond of tong? Raadpleeg dan de huisarts.

Verkoelende middelen bij processierups uitslag

ESE International biedt met een uitgebreid assortiment aan verkoelende crèmes en gels dé oplossing bij eikenprocessierups uitslag. De producten hebben een verzachtende en verkoelende werking, waardoor de jeuk direct vermindert. Hieronder vind je een greep uit ons assortiment. Alle gels en crèmes zijn van hoogwaardige kwaliteit en worden geleverd tegen een scherpe prijs.

Verkoelende middelen kopen? Bestel direct online

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen over processierups uitslag? Neem dan gerust contact op met de professionals van ESE International. Weet je al wat je te doen staat en wil je verkoelende middelen kopen die de jeuk en uitslag verminderen? Bestel je producten dan direct online.

Bestellingen die voor 15.00 worden geplaatst, worden dezelfde dag nog verzonden.