Brandblussers zijn bedoeld om beginnende branden te blussen. Maar wie denkt dat elke brand geblust kan worden met een willekeurige brandblusser, heeft het mis. Wanneer je jouw omgeving brandveilig wilt houden, heb je een brandblusser nodig die geschikt is voor het blussen van branden die op jouw locatie kunnen ontstaan. Maar welke brandblusser is dat? In dit artikel geven we uitleg over de verschillende brandklassen en welke blussers daarbij horen. Daarnaast geven we antwoord op een aantal veelgestelde vragen.
Tip: wil je weten welke brandblussers er bestaan? Eerder gaven we al een overzicht van de verschillende soorten brandblussers.
Welke brandblusser voor welke brandklasse?
Elke brand vraagt om een andere manier van blussen. Branden zijn, op basis van aanwezige brandbare materialen, gecategoriseerd in verschillende brandklassen (brandklasse A t/m F). Gebruik je niet de juiste brandblusser, dan kan deze schade aan materialen veroorzaken of de brand verergeren. Om dit te voorkomen staat op elke blusser aangegeven voor welke brandklasse deze geschikt is. Zo kun je precies achterhalen welke brandblusser het beste is in jouw situatie.
Brandklasse A
In een brand met brandklasse A branden vaste stoffen, zoals: hout, papier, textiel en meubels. Een brand uit deze categorie kun je het beste blussen met een poederblusser of schuimblusser.
Brandklasse B
Dit is een brand met vloeibare stoffen, zoals: olie, benzine, vet en aceton. Voor deze branden kun je het beste een poederblusser, schuimblusser of CO2 brandblusser gebruiken.
Brandklasse C
Bij brandklasse C is er sprake van een brand met verschillende soorten gassen. Denk hierbij aan propaan, aardgas of LPG. Is er in jouw omgeving kans op een brand uit brandklasse C? Gebruik dan een poederblusser.
Brandklasse D
Brandklasse D gaat om een brand met brandbare metalen. Dit zijn metalen zoals magnesium en aluminium. Een poederblusser is het meest geschikt voor het blussen van metaalbranden.
Brandklasse E
Brandklasse E is in Nederland geen officiële klasse meer. Oorspronkelijk ging het om branden in onder spanning staande apparatuur, oftewel elektriciteitsbranden. De klasse is komen te vervallen omdat elektriciteit de oorzaak is van de brand, maar niet zelf brandt.
Brandklasse F
Branden er bakoliën of (frituur)vetten? Dan is er sprake van een brand met brandklasse F. Deze branden zijn het beste te blussen met een speciale vetblusser of een ABF schuimblusser.
Veelgestelde vragen over welke brandblusser per situatie
Welke brandklassen komen nou in welke situaties voor? Om dat te verduidelijken geven we hieronder antwoord op een aantal veelgestelde vragen.
Welke brandblusser voor elektriciteit?
Bij het blussen van een elektrabrand gebruik je een schuimblusser of een CO2 brandblusser. Deze blussers brengen geen nevenschade aan. Bij een elektrabrand is sprake van onder spanning staande apparatuur. Omdat elektronische apparaten vaak gemaakt zijn van kunststoffen en andere vaste stoffen, spreken we bij een elektrabrand van brandklasse A en soms brandklasse B.
Welke brandblusser voor thuis?
Voor het blussen van een brand in huis raden we een compacte schuimblusser of een kleine brandblusser spuitbus in aan. Deze blusmiddelen kunnen de meest voorkomende beginnende brandjes blussen. Daarnaast biedt een blusdeken uitkomst. Kortsluiting, een steekvlam in de keuken, het gebruik van verkeerd brandhout of een omvallende kaars. Een woningbrand kan verschillende oorzaken hebben. Bovendien zijn er in een huis verschillende brandbare materialen aanwezig.
Welke brandblusser in de camper?
Voor het blussen van een brand in de camper raden wij een klein blusmiddel aan waar je direct bij kan, zoals een schuimblusser of poederblusser met ten minste 1 liter inhoud. Ga je regelmatig op pad met de camper? Houd er rekening mee dat in sommige landen een brandblusser verplicht is. Niet alleen kan een brand in een camper ontstaan door achterstallig onderhoud of door gas (brandklasse C), ook kan een ongeval op de weg de oorzaak zijn van een brand. Een brandblusser kan dan levens redden.
Welke brandblusser in de auto?
Voor een brandblusser in de auto adviseren wij om een handzame schuimblusser te gebruiken. Een poederblusser kan namelijk vrij veel schade aan je auto kan veroorzaken. Net als in een camper kan een brand in de auto ontstaan door een ongeval. Maar ook kortsluiting of lekkende vloeistoffen kunnen de oorzaak zijn van een autobrand. Omdat een auto veel brandbare materialen bevat (denk aan benzine, kabels en banden), zijn poederblussers en schuimblussers de meest logische oplossingen.
Welke brandblusser voor de boot?
Voor de brandblusser op een boot kun je het beste gebruik maken van een schuimblusser, een poederblusser of een CO2 blusser. Brand in een boot wordt meestal veroorzaakt door kortsluiting of oververhitting. Naast brandstof en olie, is hout een van de meest brandbare materialen op een boot. Ook wel branden uit de brandklasse A en B.
Welke brandblusser kopen? Bekijk ons assortiment!
Weet jij nu precies welke brandblusser je nodig hebt en wil jij een brandblusser kopen die past bij jouw situatie? ESE International heeft voor elke brandklasse een geschikte blusser. Deze brandblussers zijn van een hoogwaardige kwaliteit en worden geleverd voor een betaalbare prijs. Bekijk ons assortiment in de webshop. Hier vind je meteen onze andere producten die de brandveiligheid in jouw woning of pand vergroten, zoals een rookmelder of blusdeken.
Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen over de verschillende soorten brandblussers? Neem dan gerust contact op met onze specialisten.