Open wond verzorgen

Open wond verzorgen

Het is belangrijk een open wond goed te verzorgen om infecties te voorkomen en de genezing te bevorderen. Zowel voor een kleine of een grote open wond is goede wondverzorging noodzakelijk. In dit artikel leer je wat een open wond is en hoe je deze stap voor stap kunt behandelen.

Wat is een open wond?

Een open wond is een wond waarbij de huid en mogelijk onderliggend weefsel blootgesteld is. Dit type wond kan variëren van klein en oppervlakkig tot diep en ernstig. De wond kan variëren van een schaaf tot aan snijwond. Daarnaast is het ook mogelijk dat je door een medische ingreep bewust een opengelaten wond hebt.

Er zijn verschillende soorten open wonden:

  • Schaafwonden: Deze ontstaan door schuren over een ruw oppervlak en zijn vaak oppervlakkig, maar kunnen pijnlijk en gevoelig zijn. Daarnaast bestaat er kans op infecties.
  • Snijwonden: Deze wonden worden voornamelijk veroorzaakt door een scherp object en kunnen diep of oppervlakkig zijn.
  • Steekwonden: Dit zijn diepe wonden die ontstaan door een puntig object, zoals een spijker of mes. Steekwonden hebben een hoog risico op infectie.
  • Scheurwonden: Deze ontstaan door een krachtige impact of trekbeweging die de huid en weefsels scheurt. Deze wonden kunnen ongewone vormen hebben.
  • Chirurgische open wond: het kan zijn dat na een operatie een wond bewust opgelaten wordt. Het kan zijn dat het dichtmaken van deze wond risico’s op infecties met zich mee bracht. Voor de behandeling van een chirurgische open wond dien je altijd advies in te winnen van een arts.

Open wond verzorgen, zo doe je dat

Om infecties te voorkomen en de genezing te bevorderen dien je een open wond goed te verzorgen. Volg deze stappen om een open wond goed te behandelen:

Wond beoordelen:

Inspecteer de wond goed, let daarbij op de grootte, diepte, en de hoeveelheid bloed die uit de wond komt. Controleer ook op vuil in de wond. Bij ernstige wonden, zoals diepe of hevig bloedende wonden, is het belangrijk om direct medische hulp in te schakelen.

Wond schoonmaken:

Reinig de wond voorzichtig met schoon water, fysiologische zoutoplossing of desinfectant om vuil en bacteriën te verwijderen. Gebruik een steriel gaasje om de wond schoon te deppen, vermijd hierbij wrijven, dit kan namelijk het weefsel beschadigen.

Afdekken van de wond:

Dek de wond af met een steriel, niet-verklevend verband om de wond te beschermen tegen vuil en viezigheid. Bij kleinere wonden kan een pleister voldoende zijn, terwijl bij grotere of diepere wonden een wondkompres of gaasje nodig is, deze zet je dan weer vast met een zwachtel.

Verzorgen van de wond:

Vervang het verband regelmatig, dit is afhankelijk van de ernst van de wond en de hoeveelheid wondvocht. Houd de wond schoon en droog en zorg ervoor dat de wond niet onnodig wordt blootgesteld aan vuil of vocht.

Benodigde materialen voor het verzorgen van een open wond:

  • Fysiologische zoutoplossing of schoon water
  • Steriel gaasje
  • Niet-verklevend wondkompres
  • Pleister of verband
  • Zwachtel
  • Schone handen of steriele handschoenen

Belangrijk: Als de wond ernstig bloedt, zeer diep is, of als er sprake is van vuil of andere vreemde voorwerpen die niet eenvoudig te verwijderen zijn, neem dan direct contact op met een medische professional.

Nazorg open wond

Nazorg is belangrijk om ervoor te zorgen dat de wond goed geneest. Controleer de wond dagelijks op tekenen van infectie, zoals zwelling, roodheid, pusvorming of een warm aanvoelende huid.

Vervang het verband wanneer dat nodig is en zorg ervoor dat de wond schoon en droog blijft. Toont de wond tekenen van infectie of geneest deze niet goed? Dan is het raadzaam om een arts te raadplegen.

Open wond wil niet genezen?

Als een open wond niet goed wil genezen, kan dit verschillende oorzaken hebben:

  • Infectie: Een infectie kan het genezingsproces vertragen en moet onmiddellijk worden behandeld. Raadpleeg in dit geval een medische professional.
  • Onvoldoende doorbloeding: Slechte bloedcirculatie kan de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de wond beperken, dit vertraagt de genezing.
  • Chronische aandoeningen: Ziekten zoals diabetes kunnen het herstelproces beïnvloeden doordat hierbij vaak het immuunsysteem is verzwakt en de bloedtoevoer is vermindert.
  • Ongezonde levensstijl: Roken en drinken kunnen het genezingsproces van wonden vertragen.

Het genezingsproces van een open wond verloopt in verschillende fasen: ontsteking, weefselvorming, en rijping. Als je wond na enkele weken nog steeds niet geneest of als er complicaties optreden, is het belangrijk om een medische professional te raadplegen.

Disclaimer:

Dit artikel is bedoeld voor informatieve doeleinden en vervangt geen professionele medische hulp. Bij ernstige verwondingen of twijfels, raadpleeg een gekwalificeerde BHV’er. Indien er sprake is van ernstige verwondingen, bel 112 of ga direct naar de dokter.