Het verzorgen van een rode wond is belangrijk om infecties te voorkomen en het genezingsproces te bevorderen. Rode wonden zijn vaak een teken dat de wond schoon en aan het genezen is, je moet de wond nog steeds juist verzorgen om complicaties te voorkomen. In dit artikel leer je hoe je rode wonden herkent, behandelt, en welke stappen je moet volgen voor een goede genezing.
Wat is een rode wond?
Een rode wond is een wond die zich in de genezingsfase bevindt en een rode kleur vertoont door de aanwezigheid van gezond, herstellend weefsel. Een rode wond kan variëren van kleine snijwonden en schaafwonden tot grotere open wonden. Rode wonden zijn vaak vochtig en kunnen licht bloeden.
Verschillende soorten rode wonden:
Je herkent een rode wond aan het gladde, rode oppervlak dat vaak vochtig is door wondvocht, wat een positief teken is van genezing. Hieronder staan een aantal soorten rode wonden:
- Oppervlakkige rode wonden: Dit zijn kleine, oppervlakkige wonden zoals schaafwonden die snel genezen.
- Diepe rode wonden: Dit zijn wonden die dieper in de huid zitten en langer duren om te genezen.
- Postoperatieve wonden: Dit zijn wonden na een chirurgische ingreep die rood kunnen zijn tijdens het herstelproces.
Is de huid rondom de wond rood en voelt deze warm aan? Dit is vaak een logische reactie van het lichaam, let daarbij goed op dat het geen infectie van de wond is en houd de wond goed in de gaten. Teken van een infectie zijn:
- Rode huid rondom wond
- De wond voelt warm aan
- De wond is gezwollen
- Er komt pus uit de wond
- Last van koorts of temperatuurverhoging
- Wondgrootte neemt toe
Bij een infectie dien je direct contact op te nemen met een medisch professional.
Rode wond verzorgen, zo doe je dat
Het verzorgen van een rode wond is belangrijk, volg daarom de juiste stappen om het herstel te bevorderen en complicaties te voorkomen. Hier is hoe je dat doet:
Rode wond beoordelen:
Bekijk de rode wond om te bepalen hoe ernstig deze is. Let op de grootte en diepte van de wond, maar ook op de hoeveelheid wondvocht. Controleer daarnaast op tekenen van infectie, zoals roodheid rondom de wond, zwelling, pusvorming, onaangename geur of verhoging en koorts.
Rode wond schoonmaken:
Maak de wond voorzichtig schoon met schoon water, fysiologische zoutoplossing of desinfectant . Gebruik een steriel gaasje om vuil of vreemde voorwerpen voorzichtig te verwijderen. Bij lichte schaaf- of snijwonden kun je gebruik maken van reinigingsalcohol spray.
Afdekken van de rode wond:
Dek de wond af met een steriel verband of wondpleister. Gebruik bij grotere wonden een niet-verklevend wondkompres, deze zet je vast met een elastisch verband. Dit helpt de wond te beschermen tegen vuil en bacteriën, terwijl het een vochtig milieu behoudt dat de genezing bevordert.
Verzorgen van de wond:
Controleer de wond regelmatig en ververs het verband dagelijks. Vooral wanneer het verband vuil of nat is geworden. Zorg ervoor dat je de wond niet blootstelt aan overmatige beweging of druk.
Benodigde materialen voor wondverzorging:
Voor het verzorgen van een rode wond heb je de volgende materialen nodig:
- Schoon water, fysiologische zoutoplossing (of alcoholspray bij lichte schaaf- en snijwonden)
- Steriel gaasje
- Niet-verklevend wondkompres
- Wondpleister of verband
- Schone handen of steriele handschoenen
Belangrijk: Als de wond ernstig bloedt of diep is, neem dan direct contact op met een medische professional.
Nazorg rode wond
Om ervoor te zorgen dat de wond goed geneest is het belangrijk dat je de wond goede nazorg biedt. Zo dien je de wond regelmatig op tekenen van infectie, zoals zwelling, roodheid, pusvorming of een warm aanvoelende huid te controleren.
Het is daarbij goed om het verband dagelijks te vervangen en te zorgen dat de wond schoon en droog blijft. Als de wond er gezwollen of geïnfecteerd uitziet, raadpleeg dan onmiddellijk een (huis)arts.
Medische disclaimer
Dit artikel is bedoeld voor informatieve doeleinden en vervangt geen professionele medische hulp. Bij ernstige verwondingen of twijfels, raadpleeg een gekwalificeerde BHV’er. Indien er sprake is van ernstige verwondingen, bel 112 of ga direct naar de dokter.