Kompressen

Kompressen, wat zijn het en hoe gebruik je ze?

Een kompres is een veelzijdig en veelgebruikt EHBO hulpmiddel en is aanwezig in elke EHBO-koffer. Het wordt gebruikt voor het bedekken en beschermen van wonden en helpt bij het bevorderen van het genezingsproces. Daarnaast wordt het ook soms gebruikt voor het schoonmaken van een wond

Wat is een kompres?

Een kompres is een gaasje dat direct op een wond wordt aangebracht om bloed en vocht te absorberen, de wond te beschermen en genezing te bevorderen. Een kompres wordt voornamelijk gebruikt in combinatie met een zwachtel om ook gelijktijdig lichte druk uit te oefenen op de wond.

Waarvoor gebruik je een kompres?

Een kompres wordt gebruikt voor verschillende doeleinden, waaronder:

  • Het bedekken en beschermen van wonden om infecties te voorkomen.
  • Het absorberen van bloed en wondvocht.
  • Het uitvoeren van lichte druk om bloedingen te stoppen.
  • Het schoonmaken van een wond.

Soorten kompressen

Er zijn verschillende soorten kompressen, elk met hun eigen specifieke toepassingen:

Steriel kompres

Een steriel kompres is verpakt en gesteriliseerd om elke vorm van bacteriële besmetting te voorkomen. Dit type kompres wordt gebruikt voor open wonden en postoperatieve wonden.

Niet verklevend kompres

Niet verklevende kompressen hebben een speciale coating die voorkomt dat ze aan de wond kleven. Dit maakt het verwijderen van het kompres minder pijnlijk en voorkomt beschadiging van het genezende weefsel.

Non woven kompres

Non woven kompressen zijn gemaakt van samengeperste vezels in plaats van geweven textiel. Ze zijn zacht, absorberend en veroorzaken minder irritatie aan de huid.

Hydrofiel kompres

Hydrofiele kompressen zijn ontworpen om grote hoeveelheden vloeistof te absorberen. Ze zijn ideaal voor wonden die veel wondvocht produceren.

Metaline kompres

Metaline kompressen hebben een gladde, niet-klevende metallische laag die aan één zijde is bevestigd. Dit type kompres is zeer geschikt voor wonden met een hoge kans op verkleving, zoals brandwonden.

Oog kompres

Een oogkompres is specifiek ontworpen voor het behandelen van oogletsels. Het is kleiner en gevormd om comfortabel over het oog te plaatsen zonder te veel druk uit te oefenen.

Hoe gebruik je een kompres?

Het aanbrengen van een kompres is eenvoudig en kan in een paar stappen worden uitgevoerd:

  • Reinig de wond: Zorg ervoor dat de wond schoon is voordat je het kompres aanbrengt. Gebruik indien mogelijk steriel water of een ontsmettingsmiddel.
  • Kies het juiste kompres: Selecteer het type kompres dat het beste past bij de te behandelen wond.
  • Plaats het kompres: Leg het kompres direct op de wond. Zorg ervoor dat het hele wondoppervlak bedekt is.
  • Bevestig het kompres: Gebruik een elastische zwachtel of tape om het kompres op zijn plaats te houden. Wikkel het stevig, zodat het kompres voor lichte druk zorgt, maar niet te strak om te voorkomen dat de bloedsomloop beperkt wordt.
  • Controleer regelmatig: Controleer het kompres regelmatig op doorlekken en vervang het indien nodig.

Materialen die je nodig hebt voor het aanleggen van een kompres:

  • Steriel water of ontsmettingsmiddel
  • Het juiste type kompres
  • Elastische zwachtel
  • Kleefpleister

Medische disclaimer: De informatie in dit artikel is bedoeld voor educatieve doeleinden. Voor de juiste toepassing van kompressen moet een gekwalificeerde BHV’er worden geraadpleegd. In geval van ernstige verwondingen, bel onmiddellijk 112 of raadpleeg een arts.