snijwond verzorgen

Snijwond behandelen

Het behandelen van een snijwond komt vaak voor bij de eerste hulp. Of het nu gaat om een kleine snee of een diepere wond, het juist verzorgen ervan kan infecties voorkomen en het genezingsproces bevorderen. In dit artikel bespreken we wat een snijwond is en hoe je deze moet behandelen.

Wat is een snijwond?

Een snijwond is een wond die ontstaat door een scherp object, zoals een mes, glas, of metalen voorwerp, dat door de huid snijdt. Snijwonden kunnen variëren van klein en oppervlakkig tot diep en ernstig. Snijwonden komen vaak voor aan de vinger, hand of armen.

Er zijn verschillende soorten snijwonden:

  • Kleine snijwonden: Deze zijn meestal oppervlakkig en veroorzaken weinig bloedingen. Deze kun je vaak makkelijk thuis behandelen. Denk aan een ondiepe snee in je vinger of hand.
  • Grote snijwonden: Deze wonden zijn dieper, kunnen meer bloeden, en daarbij kunnen mogelijk spieren of pezen zijn aangetast. In sommige gevallen zijn medische hechtpleisters of hechtingen nodig.
  • Diepe snijwonden: Deze wonden reiken door de verschillende huidlagen heen en kunnen zelfs zenuwen, pezen of bloedvaten beschadigen. Diepe snijwonden vereisen vaak onmiddellijke medische aandacht.

Snijwond behandelen volg deze stappen

Het behandelen van een snijwond is belangrijk om het genezingsproces te versnellen en eventuele complicaties te voorkomen. Volg deze stappen om een snijwond te behandelen:

Snijwond beoordelen:

Inspecteer eerst de wond zorgvuldig om te kijken hoe ernstig deze is. Let op de diepte, lengte van de wond maar ook op de hoeveelheid bloed die uit de wond komt. Controleer ook of er vuil of andere voorwerpen in de wond zitten.

Snijwond schoonmaken:

Maak de wond grondig schoon met schoon water, een fysiologische zoutoplossing of desinfectant. Spoel de wond voorzichtig af om vuil en bacteriën te verwijderen. Gebruik daarna een steriel gaasje om het gebied rondom de wond schoon te maken, doe dit voorzichtig en ga niet hard over de wond wrijven.

Snijwond afdekken:

Voor kleine snijwonden volstaat een pleister of een klein verband zoals vingerverband. Bij grotere snijwonden kun je hechtpleisters gebruiken om de wondranden bij elkaar te houde. Voor diepe of lange snijwonden kan het nodig zijn om de wond met een niet-verklevend verband en elastisch zwachtel af te dekken.

Benodigde materialen voor het behandelen van een snijwond:

  • Fysiologische zoutoplossing of schoon water
  • Steriel gaasje
  • Pleister of wondpleister
  • Hechtpleisters (bij grotere snijwonden)
  • Niet-verklevend verband
  • Elastisch zwachtel
  • Schone handen of steriele handschoenen

Belangrijk: Als de snijwond diep is, ernstig bloedt, of vuil bevat dat niet gemakkelijk te verwijderen is, neem dan direct contact op met een medische professional.

Nazorg van een snijwond

Het is belangrijk om de snijwond goed te blijven controleren tijdens het genezingsproces. Let op tekenen van infectie, zoals roodheid, zwelling, pusvorming, een warm aanvoelende huid of blauwe verkleuring rond de wond.

Vervang het verband regelmatig en houd de wond schoon en droog. Als er tekenen van infectie optreden, de wond niet goed geneest of bij twijfel, raadpleeg dan altijd een arts.

Disclaimer:

Dit artikel is bedoeld voor informatieve doeleinden en vervangt geen professionele medische hulp. Bij verwondingen of twijfels, raadpleeg een gekwalificeerde BHV’er of EHBO specialist. Indien er sprake is van ernstige verwondingen, bel 112 of ga direct naar de dokter.