Update: (Brand)veilig wonen en werken in Nederland

Naar aanleiding van het nieuwsbericht van 10 februari willen wij graag nogmaals uw aandacht vragen voor ons blog bericht (Brand)veilig wonen en werken in Nederland.

Brandveiligheid laat in Nederland te wensen over

Onlangs bleek uit onderzoek van de TU in Eindhoven dat in Nederland honderden, zo niet duizenden gebouwen mogelijk brandonveilig zijn. In Eindhoven blijkt het percentage panden die een groot risico lopen bij brand zelfs rond de tien procent te liggen. Wederom laait de discussie op rondom de brandveiligheid van Nederlandse gebouwen, nu twee jaar na de grote brand in de Londense woonwijk Kensington, waarbij 72 mensen om het leven kwamen.

 

Zeer brandbare materialen ook in Nederlandse panden aangetroffen

Aanleiding voor deze oplaaiende discussie in Nederland was het feit dat in Nederlandse panden dezelfde materialen zijn gebruikt als in de panden in London. Deze zeer brandbare materialen, voornamelijk gebruikt ter isolatie van gevels, bleken na onderzoek de oorzaak te zijn geweest van de verwoestende brand in de Grenfell-toren in Kensington. Waar in Engeland en zelfs in België en Frankrijk inmiddels de nodige maatregelen worden getroffen om de brandveiligheid in gebouwen te optimaliseren, lijkt Nederland daar nog niet zo’n haast mee te hebben. Tot ergernis van veel onderzoekers.

Neem brandveiligheid serieus

Gemeenten zijn zelf verantwoordelijk voor het in kaart brengen van risicopanden, maar staan daar vaak niet om te trappelen. De kans op een waardedaling voor de eigenaren van de panden en de dwang opleggen om maatregelen te nemen zorgt ervoor dat gemeenten de confrontatie liever uit de weg gaan.

De onderzoekers van de TU in Eindhoven spreken echter van veiligheid die momenteel niet serieus genomen wordt en een trage gang van zaken.

ESE International: voor een veilige samenleving

U kunt zelf al een hoop doen om dergelijke tragische gebeurtenissen als in Londen te helpen voorkomen. Soms helpt het om het heft in eigen handen te nemen! Heeft u al wel eens een brandveiligheids- en risico inventarisatie laten doen? Zijn er voldoende BHV’ers en evacuatie hulpmiddelen in het pand aanwezig waar u woont, werkt, sport of samenkomt? Het is geen kost die u dagelijks bezig houdt, maar wel van levensbelang! Dus laat u goed voorlichten.

 

(Brand)veilig wonen en werken in Nederland

Neem contact op voor vrijblijvend advies

ESE International zet zich al meer dan 25 jaar in om mensen bewust te maken van veilig wonen, werken en samenkomen. Wij bieden u een ruim assortiment aan brandveiligheids en evacuatiehulpmiddelen. Wilt u weten hoe ESE International u en uw bedrijf kan helpen? Neem dan contact met ons op! Of bekijk onze producten in onze webshop.

Bekijk de bron naar aanleiding van ons blog bericht.