oogspoeling

Waarom is oogspoeling op de werkvloer zo belangrijk?

Voorkom verdere schade aan de ogen

Waar wordt gewerkt, gebeuren ongelukken. Dat is een feit waar we niet omheen kunnen. Een goede voorbereiding is dus een pré waar we ons allemaal van bewust moeten zijn. In dit blog geven we u graag meer informatie omtrent oplossingen voor het zuiveren / reinigen van de ogen. Het is belangrijk een goede oogspoeling bij de hand te hebben in geval van calamiteiten, zodat eventuele schade aan het oog voorkomen kan worden.

Als er gewerkt wordt binnen een bedrijf met hout, metaal, vuil of stof, dan kunnen ronddwarrelende deeltjes in het oog terechtkomen. Wanneer dit gebeurt is het belangrijk dat er snel gehandeld wordt, zodat eventuele schade aan het oog beperkt kan worden. De schade die aan de ogen kan ontstaan, wordt veroorzaakt door kleine deeltjes die in het oog vast blijven zitten. Met oogspoeling kunnen deze kleine deeltjes uit het oog gespoeld worden.

Soorten oogspoeling

Vrijwel alle oogspoeling bevat een steriele sodium chloride oplossing, welke een gelijkwaardig zoutgehalte heeft als het vocht in het oog. Door hiermee te spoelen, wordt de kans op infecties kleiner. Een oogspoeling is steriel om te voorkomen dat bacteriën of virussen in het oog komen. Oogspoelflessen die sodium chloride bevatten als inhoud, worden gebruikt wanneer de ogen in contact zijn gekomen met vuil, stofdeeltjes of metaal- of houtsnippers.

De oogspoelflessen met pH-neutrale inhoud worden gebruikt als de ogen in contact zijn geweest met chemische stoffen, zoals zuren en alkaliën. Zuren en alkaliën tasten het oog meteen aan, waardoor het belangrijk is de pH-waarde van het oog weer terug te brengen naar het juiste niveau. Dit wordt dus gedaan door middel van het gebruik van pH-neutrale oogspoeling.

Wat u moet weten over oogspoelingen

  • Een oogspoelfles moet snel en eenvoudig bereikbaar zijn
  • Moet bewaard worden tussen 5°C – 25°C
  • Indien de oogspoelfles geopend is, is deze niet meer steriel
  • Gooi een geopende oogspoelfles altijd weg, ook wanneer deze nog niet leeg is. Bij hergebruik van aangebroken flessen bestaat het risico op infectie
  • Let op de houdbaarheidsdatum

Waarom de ogen niet met kraanwater spoelen?

Wanneer er alleen met kraanwater gespoeld wordt, kunnen bacteriën en andere kiemen in het oog achterblijven. Dit omdat kraanwater niet steriel is en zo blijft er dus kans op infectie van het oog. Het wordt daarom altijd aangeraden om oogspoeling te gebruiken.

Voorbeelden van oogspoelingen

Er bestaan diverse oplossingen en producten. Van een enkele oogspoelfles tot aan complete stations van alle gemakken voorzien en oplossingen voor oogdouches bij gebruik van chemische stoffen. Sterker nog, op plekken waar met chemicaliën worden gewerkt, schrijft de wet voor dat u in het bezit moet zijn van speciale oogspoelstations met neutraliserende werking. Ook een Afterwash middel voor het in orde maken van het optimale oogmilieu.

Oogspoeling oogplan

Meer informatie nodig? We helpen u graag!

Heeft u na het lezen nog vragen over oplossingen bij oogspoelingen? De medewerkers van ESE International staan voor u klaar!  Onze professionals helpen u graag aan een goed advies over de aanschaf van oogspoelingen voor uw branche. Heeft u maatwerk nodig voor uw organisatie? Meerdere locaties? En u wilt altijd uw EHBO materiaal en beschermingsmiddelen op voorraad en up-to-date hebben? Neem contact op voor een vrijblijvende afspraak waar we graag de mogelijkheden met u doornemen.

U kunt ons elke werkdag bereiken via 040-2553700 en via de live chat. Of stuur een email naar info@ese-int.nl. We nemen vervolgens zo spoedig mogelijk contact met u op.