Evacuatie

Bent u goed voorbereid in geval van een evacuatie?

Is uw onderneming, instelling of vereniging voorbereid op een evacuatie? En kunt u veilig evacueren in geval van nood? In dit blog vertellen wij u meer over de situaties die kunnen ontstaan en geven wij u tips voor een veiligere evacuatie.

Wat te doen bij een evacuatie

Een evacuatie moet veilig en gestructureerd verlopen, anders ontstaat er chaos. In geval van nood of bij een oefening moet het duidelijk zijn hoe men naar een veilige plek moet komen om het gevaar te ontwijken. Natuurrampen komen in Nederland gelukkig nauwelijks voor, maar noodsituaties als een brand, gaslek, rookontwikkeling, een ongeluk met (bouw) materialen of gevaarlijke stoffen, komen natuurlijk overal ter wereld voor. En ook tijdens een oefening moet u het gebouw veilig kunnen verlaten, weg van gevaarlijke situaties!

5 praktische tips

1- Maak een evacuatieplan

U bent als werkgever verantwoordelijk dat men uw gebouw veilig kan verlaten bij een evacuatie. Maak daarom een evacuatieplan, zodat uw werknemers en bezoekers weten wat ze moeten doen in geval van nood of bij een oefening. Het evacuatieplan moet duidelijk zijn, met haalbare handelingen en acties, zodat men op een goede manier een veilige plek kan vinden.

2 – Stel een verantwoordelijke aan

Laat uw werknemers het evacuatieplan goed doorlezen en oefenen, zodat zij bekend zijn met de diverse procedures voor het goed in banen leiden van een evacuatie. Laat ook uw personeel weten wie de verantwoordelijke tijdens een evacuatie zijn en wie de aanwezige BHV’er is.

3- Zorg voor een overzichtelijk vluchtplan

Maak heldere aanwijzingen, zodat het overal duidelijk zichtbaar is hoe men uw gebouw kan verlaten. Op iedere verdieping moet er een duidelijke vluchtroute op een zichtbare plek hangen. Hierop dienen de nooduitgangen aangeduid te zijn. Hoe duidelijker de uitingen zijn, hoe sneller men uw gebouw kan verlaten bij een calamiteit.

4-Zorg voor voldoende evacuatiemiddelen

Door de evacuatiemiddelen op de juiste plekken in het gebouw op te bergen, weet u zeker dat deze altijd binnen handbereik zullen zijn. Zo kunt u snel en gemakkelijk uw hulpmiddelen inzetten wanneer nodig. Materialen zoals vluchtladders, maskers, evacuatiestoelen en evacuatiekoorden kunnen van groot belang zijn tijdens een evacuatie.

5 – Oefen regelmatig

Het regelmatig oefenen van het evacuatieplan en het duidelijk inzichtelijk maken van de procedures, maakt het voor iedereen helder wat te doen bij een evacuatie. Wees goed voorbereid en oefen regelmatig een evacuatie. Zorg dat iedereen weet hoe men uw gebouw kan verlaten en zich naar een veilige plek kan bewegen.

Als werkgever bent u verantwoordelijk voor de evacuatie in uw gebouw. Zorg dat u goed bent voorbereid!

EvacuatieEvacueren van kwetsbare personen

Bevinden in uw gebouw mensen die zichzelf moeilijk in veiligheid kunnen brengen in geval van nood? Met name in grote gebouwen met meerdere verdiepingen, zoals hotels, scholen, winkels, vliegvelden of grote kantoorgebouwen, kunnen mindervalide personen zichzelf niet altijd in veiligheid brengen. Ongeveer 10% van de personen die zich in uw gebouw bevinden kunnen een onverwacht risico vormen op grond van hun lichamelijke gesteldheid. Denk aan, carapatiënten, zwangere vrouwen, gehandicapten of personen met blessures. Zorg dus voor de juiste evacuatiehulpmiddelen in uw pand!

Moet u evacueren over trappen? Dan is een evacuatiestoel de oplossing om makkelijk en veilig personentransport over trappen te bieden. Binnen enkele seconden is de evacuatiestoel gebruiksklaar.

Of kies voor een evacuatiematras waarbij hulpverleners in staat zijn om personen met een lichamelijke beperking snel en veilig te kunnen evacueren, zowel horizontaal als verticaal.

Meer informatie of vrijblijvend advies nodig?

Wilt u meer informatie over oplossingen en middelen bij een evacuatie? ESE International helpt u graag verder. Als totaalleverancier op het gebied van evacuatie, bedrijfshulpverlening en EHBO, zijn wij uw partner voor het leveren van evacuatiehulpmiddelen.

Neem gerust contact met ons op voor meer informatie, vrijblijvend advies of maatwerk voor uw onderneming of bedrijfspand. Bekijk onze producten in de webshop.