Reanimatie-redt-levens

Het levensreddende belang van reanimatiepoppen

We mogen ons gelukkig prijzen dat er in onze maatschappij heel wat mensen bereid zijn om een EHBO-cursus te volgen. Zij zijn er grotendeels verantwoordelijk voor dat er eerste hulp verleend wordt aan slachtoffers, nog voordat de hulpdiensten gearriveerd zijn. Ze redden mensenlevens door mensen op straat, in een winkel, op hun werk of bij de sportclub te reanimeren als ze een hartstilstand hebben. Het kunnen oefenen met kwalitatief goede reanimatiepoppen levert hier een wezenlijke bijdrage aan.

Waarom levensecht oefenen?

Wanneer een EHBO’er of iemand die in opleiding is, zijn geleerde technieken oefent op een reanimatiepop, moet de setting tijdens de les zo levensecht mogelijk zijn. Als de cursist in de les goed uitvoert wat later in de praktijk verwacht wordt, wanneer iemand gereanimeerd moet worden, verhoogt dat de levenskans van het slachtoffer. Elke seconde telt!

Zo is het belangrijk dat de reanimatiepoppen er levensecht uitzien en ook zo voelen, door de speciaal ontwikkelde huid. Zo krijgt de cursist zoveel mogelijk de indruk dat het gaat om een echt mens.

Wees goed voorbereid

Helaas komt het ook af en toe voor dat een kind of zelfs een baby moet worden gereanimeerd. Ga er maar eens aan staan, dat u hier als EHBO’er bij uit komt. Wellicht heeft u eerder ooit een volwassene gereanimeerd, maar een kind, dat is wel even iets anders. U beseft dat u dit nog jonge leven kunt redden door de aangeleerde technieken zonder aarzelen toe te passen. Uiteraard twijfelt u geen moment en doet u direct wat er van u wordt gevraagd en wat u zo vaak in de les hebt geoefend.

Het moge duidelijk zijn dat u dit alleen kan, omdat u tijdens al die EHBO-lessen hebt geleerd hoe u een kind of baby reanimeert. Een waarheidsgetrouwe en bijna levensechte kinderreanimatiepop lag aan de basis van uw levensreddende actie van vandaag.

Door te oefenen met goede reanimatieopppen verhoogt het de overlevingskans van het slachtoffer

Voorbeelden van reanimatiepoppen

Reanimatiepoppen en reanimatietorso’s zijn verkrijgbaar in diverse soorten en maten. De reanimatiepoppen van Ambu, Prestan en Laerdal geven een realistische indruk van een menselijk lichaam. Deze poppen zijn verkrijgbaar in een volwassen-, junior- en babyuitvoering. Het is belangrijk om zo hygiënisch mogelijk te werk te gaan tijdens een reanimatiecursus. De meeste reanimatiepoppen beschikken over makkelijk te vervangen luchtzakken / longzakken. Ook zijn er losse gezichtshuiden en andere accessoires te verkrijgen en natuurlijk alcoholdoekjes om de pop mee te reinigen.

Het oefenen op reanimatiepoppen en reanimatietorso’s helpt mee aan het vergroten van de overlevingskansen van slachtoffers van een hartstilstand. Reanimatiepoppen en reanimatietorso’s van goede kwaliteit dragen dus hiermee dagelijks bij aan de overlevingskansen van veel mensen.

Prestan Collection

Deze reanimatiepoppen geven een realistische indruk van een menselijk lichaam. De reanimatietorso’s bevatten een ultramoderne reanimatiemonitor die direct feedback geeft op de uitgevoerde reanimatie, concreet de snelheid van de door de hulpverlener toegepaste hartmassage. Daarnaast geven ledlichtjes in de schouders duidelijk aan in welk tempo de cursist compressies dient te geven. Tevens laten de reanimatietorso’s een klik horen wanneer de cursist de borst diep genoeg indrukt. Hierdoor wordt het voor hem bijna een automatisme om tijdens iedere reanimatie met precies de juiste kracht te werken.

Vrijblijvend advies?

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van reanimatiepoppen voor uw organisatie? Neem contact met ons op. Wij helpen u graag verder met advies en informatie van diverse oplossingen bij reanimatie.