skip to Main Content
info@ese-int.nl | +31 (0) 40 255 3700 | ESE International B.V.
Login     Registreren    
De Juiste Wegwerphandschoen

Kies de juiste wegwerphandschoenen voor een goede bescherming

Bescherm uzelf en anderen

Door het gebruik van de juiste handschoenen wordt de overdracht van micro-organismen vermindert. Met name in de huidige omstandigheden door COVID-19 zijn persoonlijke beschermingsmiddelen een must voor een goede hygiëne. Wegwerphandschoenen worden veel gebruikt in vele branches, zoals in de medische sector, industrie en horeca.

Welke handschoenen heeft u nodig?

Welke handschoenen u precies nodig heeft, is afhankelijk van uw situatie en werkzaamheden. Er bestaan diverse soorten handschoenen, van eenvoudige disposable handschoenen die u bij een tankstation gebruikt tot wegwerphandschoenen die gebruikt worden bij voedselbereiding, schoonmaakwerkzaamheden of bij contactberoepen.

De meeste wegwerphandschoenen zijn van latex, vinyl of nitril gemaakt en verkrijgbaar in verschillende maten en kleuren. Nitril en latex handschoenen zijn zeer populair in de medische sector, voedingsmiddelenindustrie en in onderzoekslaboratoria. Vinyl handschoenen zijn de minst sterke handschoenen van de drie en daardoor ook het goedkoopste.

Vanwege de HACCP richtlijnen, wordt er binnen de voedingsmiddelenindustrie gebruik gemaakt van blauwe handschoenen. Deze kleur is goed traceerbaar in een product, mocht er een handschoen verloren zijn. Daarnaast kan het voor een bedrijf handig zijn om met verschillende kleuren handschoenen te werken. Zo kunnen ze aangeven welke werkzaamheden met welke kleur handschoen worden verricht.

Er dient niet alleen een keuze gemaakt te worden uit de verschillende soorten materialen waar een wegwerphandschoen van gemaakt kan zijn, er moet ook een keuze gemaakt worden tussen ongepoederde of gepoederde handschoenen. Bij gepoederde handschoenen is de binnenkant voorzien van een laagje maiszetmeel. Vocht wordt hierdoor opgenomen en het aantrekken van de handschoen wordt hierdoor vergemakkelijkt. Echter zijn gepoederde handschoenen niet ideaal in elke werkomgeving, denk bijvoorbeeld aan de voedingsmiddelenindustrie. Hier zijn ze niet toegestaan, omdat het poeder in het voedsel terecht kan komen. Handschoenen worden standaard geproduceerd met poeder. Dit is de reden dat ongepoederde handschoenen vaak duurder zijn dan gepoederde. Het poeder moet namelijk verwijderd worden.

Wat is het verschil tussen vinyl, latex en nitril wegwerphandschoenen?

Het is belangrijk van tevoren goed te weten wat de wensen zijn m.b.t. een wegwerphandschoen. In welke branche gaan ze gebruikt worden en tegen welke stoffen moeten ze bescherming bieden?

Latex

Latex handschoenen zijn vervaardigd uit natuurlijk rubber. Een zeer geschikt materiaal voor handschoenen voor medische toepassingen, laboratoria en de voedingsmiddelenindustrie. Ze zijn sterk en elastisch, maar het grote nadeel is de aanwezigheid van eiwitten in dit materiaal. Hierdoor kunnen gebruikers allergische reacties vertonen. Latex is overigens niet geschikt voor gebruik in combinatie met vetten en olie, dit tast de handschoen aan.

Een nadeel van deze handschoenen is dat door de elasticiteit van deze handschoen gaatjes gemaskeerd worden. Dit kan natuurlijk gevolgen hebben voor mensen die werken met chemicaliën of micro-organismen.

Sterk
Goede pasvorm
Zeer elastisch
Worden niet vervaardigd uit chemische processen, dus minder belastend voor milieu

Nitril

Nitril handschoenen zijn gemaakt van synthetisch rubber en daardoor allergievrij. Kortom een uitstekend alternatief voor latex handschoenen. Ze zijn verkrijgbaar in meerdere kleuren en de sterkte en de weerstand tegen chemische stoffen is uitstekend. Nitril is overigens wel bestand tegen vetten en olie en daarnaast ook tegen stikstof, ketonen en oxiderende zuren. Nitril handschoenen zijn populair in de medische sector, onderzoekslaboratoria en in de voedingsmiddelenindustrie.

Langere levensduur dan latex handschoenen
Goede pasvorm
Zeer elastisch
Goede grip
Alternatief voor mensen met latexallergie

Vinyl

Vinyl handschoenen zijn de dunste en goedkoopste handschoenen. Hierdoor zijn ze ook het minst goed bestand tegen chemische belasting en perforatie. Wanneer er binnen een bedrijf gewerkt wordt met gevaarlijke stoffen, kan er dus beter niet gekozen worden voor vinyl. Vinyl handschoenen zijn geschikt wanneer handschoenen vaak gewisseld dienen te worden, bijvoorbeeld wanneer de handschoenen gedragen worden om voedselhygiëne te bevorderen of de handen tegen vuil te beschermen. Deze handschoenen zijn ook een alternatief voor mensen met een latexallergie. Ze zijn bestand tegen vetten en oliën, maar niet tegen ketonen en oplosmiddelen.

Goedkoop
Ideaal wanneer handschoenen vaak gewisseld moeten worden
Alternatief voor mensen met latexallergie

Handige tips

Wegwerphandschoenen zijn voor éénmalig gebruik
Draag niets onder de handschoen (ringen, horloges etc.) om perforaties en scheuren te voorkomen.
Latex allergie? Gebruik de vinyl of nitril variant
Kies voor nitril handschoenen voor langdurig gebruik
Trek de gebuikte handschoenen op de juiste wijze uit voor een goede hygiëne

Wat is de beste wegwerphandschoen

Meer weten over een goede bescherming en hygiëne met wegwerphandschoenen?

Het gebruik van de juiste wegwerphandschoenen is afhankelijk van de toepassing. Ons advies is blijven investeren in persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s). Nitril handschoenen zijn bijvoorbeeld wat duurder dan de latex en vinyl variant, maar bieden wel de meest optimale bescherming. Alle wegwerphandschoenen worden verpakt in doosjes à 100 stuks.

Heeft u meer informatie nodig? Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend advies. Ons team helpt u graag verder. Of schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief voor handige informatie rondom onze beschermingsmiddelen en andere producten op het gebied van bedrijfshulpverlening, evacuatie en EHBO.

Back To Top