Waarom traumazwachtels onmisbaar zijn

Waarom traumazwachtels onmisbaar zijn

Een levensreddend verbandmiddel

Een traumazwachtel is een wonddrukverband dat snel en gemakkelijk aangelegd kan worden om bloedingen te stelpen. Wanneer een slachtoffer veel bloed verliest moet er snel worden gehandeld om erger te voorkomen. Een traumazwachtel biedt een effectieve oplossing bij de hulpverlening door een aantal specifieke kenmerken voor dit unieke product.

In dit blog geven we meer informatie over de traumazwachtels en waarom het zeer raadzaam is om dit snelverband in de EHBO koffer te hebben en standaard aan uw BHV materialen toe te voegen.

De oorsprong

De traumazwachtel staat ook bekend als de Emergency Bandage of Israeli Bandage. Bernard Bar-Natan, de uitvinder van dit product, was een hospik in het Israëlische leger. Hij introduceerde in 1991 de Israeli Bandage. De benaming Traumazwachtel komt van het Oranje Kruis. Het Oranje Kruis heeft dit product opgenomen in de Verbandrichtlijnen 2010 en 26e druk van het Oranje Kruis Boekje, omdat dit verband significant meer druk geeft dan andere drukverbanden.

Dit verband heeft zich bewezen en wordt als levensreddend bestempeld door wetenschappelijke onderzoeken. Ook in de praktijk bij rampen en in de militaire wereld. Op het examen van Het Oranje Kruis mag het reguliere wonddrukverband alleen vervangen worden door de Emergency Bandage. Deze is te herkennen aan de unieke drukklem.Waarom traumazwachtels onmisbaar zijn

Wat is een traumazwachtel?

De traumazwachtel, oftewel de Emergency Bandage, is multifunctioneel inzetbaar en kan op elk deel van het lichaam worden aangebracht. De traumazwachtel geeft extra druk die wordt uitgevoerd op de wond en stelpt de bloeding. Met name in levensbedreigende situaties wordt hierdoor ernstig bloedverlies voorkomen.

De traumazwachtel bestaat uit 3 delen, namelijk:

Een niet-verklevend wondverband; waardoor de wond niet open gaat bij het verwijderen van het verband.
Een unieke drukclip; voert druk op het wondverband en geeft daarmee extra druk op de wond voor het stelpen van bloedingen. De clip zorgt er ook voor dat het kompres goed op zijn plaats blijft.
Een handige sluitstrip; hiermee wordt het verband bevestigd met een verhogende druk.

Aan het wondkompres zit een lus vast. Deze dient als handvat en geeft de mogelijkheid om zelfstandig het traumazwachtel aan te brengen. Een andere handige functie is de stop & go werking. Het voorkomt dat het zwachtelgedeelte afrolt en bijvoorbeeld op de grond belandt. Door korte stukjes af te rollen is er meer controle tijdens het aanbrengen.

Een bloedende wond aan het hoofd, arm, been of andere ledematen kan dus direct gestelpt worden met een traumazwachtel. Het sterk absorberende wondkussen zorgt ervoor dat er meer bloed kan worden opgenomen. Hierdoor is de Emergency Bandage doeltreffend inzetbaar is bij hevige bloedingen.

Aanbrengen van de Emergency Bandage

  1. Leg het dikke gedeelte van het wondverband direct op de wond met de clip naar boven.
  2. Bindt de zwachtel om het lichaamsdeel heen en haal het door de clip.
  3. Eenmaal door de clip gaat u met de zwachtel weer de ándere kant op.
  4. Nu dat de druk op de wond bestaat, kunt u het overige gedeelte van de zwachtel omwikkelen met een lichte druk.
  5. Wanneer het verband is aangelegd kunt u door middel van de bijbehorende clip het verband handig vast maken. Hierdoor ontstaat meer directe druk op de wond.

Kenmerken & voordelen

Combinatie van diverse verbandmiddelen in één product
Gerichte druk door de doeltreffende clip
Zeer effectief wonddrukverband
Steriel verbandmiddel, beschermt en houdt de wond schoon.
Eenvoudig in gebruik
Ook met één hand aan te leggen
Snel stelpen van bloedingen
Hoogwaardig materiaal
Verschuift niet
Levensreddend
Goede aanvulling in uw EHBO koffer en BHV materiaal
Relatief goedkoop product voor een goede en snelle hulpverlening

Kunnen wij u helpen?

Traumazwachtels zijn dus onmisbaar in uw EHBO koffer, zodat u bij calamiteiten een snelle en effectieve hulpverlening kunt geven. Traumazwachtels zijn al verkrijgbaar vanaf €6,40. Een kleine investering voor een goed EHBO product dat levens kan redden!

Wilt u meer informatie? Of heeft u vragen bij de aanschaf van traumazwachtels en ander verbandmiddelen? Neem contact op met ESE International. Onze medewerkers zijn elke werkdag bereikbaar van 08:00 uur – 17:00 uur via 040-2553700. Op onze website kunt u ook de chatfunctie gebruiken. We reageren dan snel op uw vragen. Of stuur ons een bericht via het contactformulier.

Volg ons via Facebook, LinkedIn en Instagram en blijf op de hoogte. We delen regelmatig blogberichten en ander nieuws!