diverse soorten verband

Alle verschillende soorten verband op een rij

Ben je momenteel op zoek naar nieuwe verbandmiddelen, voor in je verbanddoos of voor in je praktijk? We kunnen ons voorstellen dat je niet goed weet waar je moet beginnen. Er zijn namelijk veel verschillende soorten verband. Allemaal hebben ze hun eigen specifieke kenmerken. Om je in je zoektocht op weg te helpen hebben we de verschillende soorten verbandmiddelen voor je op een rij gezet. Welke soorten zijn er en waar dienen ze voor? Je leest het hier.

Welke verbandmiddelen zijn er?

Dit zijn de soorten verband:

  • Buisverband
  • Netverband
  • Niet steriele gazen
  • Steriele kompressen
  • Verbandwatten
  • Zwachtels (drukverband)
  • Snelverband
  • Mitella

Een diepe snijwond, een schaafwond, oedeem of een verstuiking. Verwondingen en aandoeningen zijn er diverse soorten en gradaties. Niet zo gek dus, dat er ook veel verschillende soorten verband op de markt zijn. Maar hoe weet je nu precies welk verbandmiddel je waarvoor kunt gebruiken? In de verbandmiddelen lijst hieronder hebben we alle soorten verband overzichtelijk onder elkaar gezet.

BuisverbandNobanetz buisverband

Een buisverband is een elastisch, rondgewoven verband. Het verband is bedoeld om lichte compressie te geven of om te fixeren. De grote voordelen van een buisverband: het verband kan aaneengesloten over een aangedaan lichaamsdeel geplaatst worden en het kan eenvoudig elke lichaamsvorm aannemen. Er is geen extra tape nodig. Heb je oedeem, spataderen, een brandwond of heb je iets verrekt? Een buisverband biedt uitkomst.

Netverband

Net als een buisverband is een netverband gemaakt om kompressen te fixeren. De twee soorten verband hebben dezelfde voordelige eigenschappen en worden dan ook voor dezelfde doeleinden gebruikt. Hoewel een buisverband vaak gemaakt is van een geweven stof en een netverband een netstructuur heeft, worden de twee verbandmiddelen vaak onder dezelfde naam verkocht.

Niet steriele gazenonsteriele gazen

Wil je wonden snel en veilig behandelen? Maak dan gebruik van niet steriele gazen. Deze kleine, niet-steriele doekjes zijn geschikt als afdekmateriaal voor wonden en kunnen daarnaast gebruikt worden om wonden te reinigen. Het materiaal van de gaaskompressen is zacht en heeft een hoog absorberend vermogen. Pijnlijke verbandwisselingen zijn daarmee verleden tijd.

Steriele kompressen

Naast onsteriele gaaskompressen zijn er steriele gaaskompressen. Ook met deze kompressen kun je wonden veilig reinigen en afdekken. Een belangrijk verschil met niet-steriele gaasjes is dat steriele gazen steriel verpakt worden. Je bent dus verzekerd van een gaasje dat vrij is van ziektekiemen of andere besmettingsbronnen.

Verbandwatten

Hevige bloedingen stelpen? Polstermateriaal nodig? De gesloten huid desinfecteren? Het kan allemaal met verbandwatten. Deze synthetische watten, met een hoog absorberend vermogen zijn uitermate veelzijdig en kunnen voor verschillende toepassingen gebruikt worden. Wil je niet misgrijpen tijdens een calamiteit, dan mogen verbandwatten dus niet ontbreken in je verbandtrommel.

Zwachtels (drukverband)

Zwachtel

Een zwachtel is een langwerpig stuk textiel dat wordt gebruikt als drukverband. Meestal wordt een zwachtel toegepast als er sprake is van oedeem (vochtophoping) of als er ondersteuning nodig is bij sportblessures. Zwachtels bestaan er in verschillende soorten en maten. Zo zijn er korte rek zwachtels, lange rek zwachtels en traumazwachtels. De laatste categorie wordt gebruikt om hevige bloedingen te stelpen.

Snelverband

Een snelverband is, zoals de naam al doet vermoeden, een verbandmiddel waarmee je grote wonden snel en gemakkelijk kunt afdekken. Dit soort verband bestaat uit een wondkussen, gaas en twee hydrofiele zwachtels. Het steriele verbandmiddel geeft compressie en kan de bloeding stelpen, zodat de wondgenezing voorspoedig verloopt.

Mitella

Ook een mitella valt onder de categorie verbandmiddelen. Deze (driekante) doek wordt om de nek gehangen en kan een gekneusde of gebroken schouder, arm, pols of hand stabiliseren en in de juiste positie houden. Het aangedane lichaamsdeel wordt hierdoor ontlast, zodat het genezingsproces bevorderd wordt. Naast de driekante doek, kun je ook de blauwe mitella toepassen.

Inhoud EHBO doosdiverse soorten verband

Vrijwel alle verbandmiddelen die in bovenstaande lijst genoemd worden, zitten standaard in de meeste EHBO koffers en verbanddozen. Een goed gevulde verbandkoffer kan het verschil maken tijdens het verlenen van eerste hulp. Wil jij een checklist van de verschillende soorten verband, zodat je nooit misgrijpt tijdens een noodgeval? Lees dan onze blog ‘Dit is de inhoud van een EHBO doos’.

Verbandmateriaal bestellen? Bekijk ons assortiment!

Wil jij de inhoud van jouw EHBO koffer aanvullen of zoek je verband voor in jouw praktijk of zorginstelling? ESE International levert hoogwaardige verbandmiddelen voor een scherpe prijs. Neem gerust een kijkje in ons assortiment. Heb je vragen over de verschillende soorten verbandmiddelen? Neem dan contact met ons op.