Diverse soorten brandblussers

Welke soorten brandblussers zijn er?

Om de veiligheid van personeel, klanten en bezoekers te waarborgen, zijn brandblussers verplicht in bedrijfspanden en publieke ruimtes. Wil je een brandblusser kopen voor jouw pand, dan moet je met een aantal zaken rekening houden. Er zijn namelijk verschillende soorten brandblussers, met elk hun eigen specifieke kenmerken. Welke brandblusser geschikt is voor jouw omgeving, hangt af van een aantal factoren. Om je op weg te helpen hebben we een overzicht gemaakt van de verschillende soorten brandblussers en hun doeleinden.

Dit zijn de verschillende soorten brandblussers

Brandblussers zijn er in verschillende soorten en maten. Helaas is niet elk type brandblusser geschikt om elke brand te blussen. Branden zijn namelijk gecategoriseerd in brandklassen (klasse A t/m F), op basis van brandveroorzakers en aanwezige brandbare materialen. Wil je een geschikte brandblusser aanschaffen, dan moet je dus bepalen of deze de aanwezige brandbare materialen in het gebouw kan blussen.

Hieronder vind je een overzicht van de meest gebruikte brandblussers.

CO2 brandblusser

CO2 brandblusser

Een CO2 brandblusser dooft een brand met CO2-gas (koolstofdioxide). Het gas komt met grote kracht uit de blusser, neemt de zuurstof rond de brandhaard weg en lost op in de lucht. Het grote voordeel van CO2 is dat het gas geen reststoffen achterlaat en daardoor geen blusschade aanbrengt. Hierdoor is de CO2 brandblusser dé aangewezen blusser in omgevingen met gevoelige of kostbare spullen, zoals elektronische apparatuur.

Een brandblusser op basis van CO2 is geschikt voor de volgende brandklassen:

  • Brandklasse B: vloeistofbranden (zoals benzine, olie, aceton en vetten)
  • Brandklasse E: branden in onder spanning staande apparatuur (geen officiële klasse meer)

Poederblusser

Poederblusser

Eén van de meest gebruikte brandblussers in openbare gebouwen en bedrijfsruimtes is de poederblusser. En dat is niet zo gek. De poederblusser is inzetbaar bij de meest voorkomende branden, zoals vloeistofbranden, branden van vaste stoffen en gasbranden. Het brandblustoestel is gevuld met een blusmiddel in poedervorm en dooft de brand door de brandstof en zuurstof gescheiden te houden. Een nadeel van dit type brandblusser is de nevenschade die de poeder kan aanbrengen aan elektrische apparatuur. Daarnaast moet de achtergelaten poeder opgeruimd worden met een industriële stofzuiger.

Voor de verschillende brandklassen bestaan er verschillende typen poeder brandblussers:

  • ABC poederblusser: geschikt voor vaste stof-, vloeistof- en gasbranden
  • D poederblusser: geschikt voor metaalbranden

Schuimblusser

Schuimblusser

Minder breed inzetbaar dan de poederblusser, maar niet minder effectief is de schuimblusser. Een schuimblusser werkt op basis van water en een schuimvormend blusmiddel en is in staat om vaste stofbranden en vloeistofbranden te blussen. Bij vaste stofbranden koelt het water de brandhaard af. De damp die vervolgens ontstaat neemt de zuurstof weg. Bij vloeistofbranden legt het schuimvormend middel een verstikkende laag over de brandhaard.

Een schuimblusser kan onder meer gebruikt worden in kantoorruimtes, schoolgebouwen en woningen en is dus geschikt voor de volgende brandklassen:

  • A (vaste stofbranden)
  • B (vloeistofbranden).
  • Sommige schuimblussers zijn ook geschikt voor branden met brandklasse F (olie- en vetbranden).

Moet de brandblusser een elektrabrand kunnen blussen? Gebruik dan een sproeischuimblusser. Dit is een schuimblusser die het blusmiddel vernevelt, waardoor geleiding van elektriciteit niet mogelijk is.

Brandslanghaspel

Water is geschikt voor het blussen of vertragen van veel beginnende branden. Een brandslanghaspel biedt daarom uitkomst in diverse panden. Het blustoestel wordt aangesloten op het waterleidingnet en is daardoor – in tegenstelling tot andere soorten brandblussers – onbeperkt te gebruiken. Naast de onuitputtelijke voorraad water is de gebruiksvriendelijke werking een groot voordeel van een brandslanghaspel.

Water wordt alleen aangeraden bij het blussen van vaste stoffen zoals hout, textiel, papier en rubber. Een brandslanghaspel is dus alleen geschikt voor brandklasse A-branden.

Andere blusmiddelen

Wist je dat er, naast de verschillende soorten brandblussers, nog meer blusmiddelen bestaan? Zo kun je de brandveiligheid in je pand ook verhogen met blusdekens.

Blusdekens

Blusdeken

Blusdekens, ook wel branddekens genoemd, zijn dekens die gemaakt zijn van (vrijwel) onbrandbaar materiaal. Wanneer een blusdeken over een beginnende brand gelegd wordt, wordt de zuurstoftoevoer gestopt en het vuur gedoofd. Een blusdeken kan geen grote branden doven, maar is geschikt voor kleine brandjes en kan om een brandend persoon gelegd worden. De deken is lichtgewicht, eenvoudig in gebruik en richt geen schade aan. Dit maakt het, eventueel in combinatie met een brandblusser, het ideale middel om de brandveiligheid in een ruimte te verhogen.

Is controle van een brandblusser verplicht?

De verschillende soorten brandblussers spelen dus een belangrijke rol in de brandveiligheid van een gebouw. Helaas kunnen brandblussers en brandslanghaspels beschadigen en hun werking verliezen. Wanneer een blusmiddel niet goed functioneert, kan dit grote gevolgen hebben. Het is dus verstandig om een brandblustoestel regelmatige te controleren. Sterker nog, een periodieke keuring is zelfs verplicht. Brandblussers moeten minimaal één keer per twee jaar aan een keuring worden onderworpen en brandslanghaspels moeten zelfs jaarlijks worden gecontroleerd. Is een blusmiddel niet gebruiksklaar? Dan riskeer je een fikse boete.

De controle van een brandblusser kun je uitbesteden aan de professionals van ESE International. Wanneer je een servicecontract afsluit, komen onze REOB/VEBON gecertificeerde servicemedewerkers langs om alle blustoestellen vakkundig en volgens de wettelijk NEN-normen controleren.

Lees meer over brandblusser onderhoud.

Meer weten?

Wil je meer weten over de verschillende soorten brandblussers of heb je een BHV vraag? Neem dan contact op met de specialisten van ESE International. Wil je een brandblusser kopen voor jouw pand? Neem dan een kijkje in onze webshop.